« چشم » ، عضو مهم انسان است ، آن یکی از درب های ورودی اطلاعات به « روح » انسان می باشد . « چشم » در روابط انسانی ، از جایگاه عظیمی برخوردار است ؛ به عبارت دیگر یکی از ارتباط غیر کلامی مهم « چشم » است .
در زمانی که با همسرتان گفتگو می کنید، می توانیدیک ارتباط چشمی را با نگاهی متبسم همراه کنید . در حین گفتگو ، ارتباط چشمی ( به خصوص ) برای زن خیلی مهم است . اودوست دارد وقتی با همسرش صحبت می کند یا همسرش با او به گفتگو می پردازد ، ارتباط چشمی مناسب ونافذی بین آن ها برقرار باشد . وقتی خیره می شوید ، ارتباط چشمی نافذ شما ماده ای به نام « فنیل اِ تیل آمین » را در بدن آزاد می کند . این ماده انتقال دهنده عصبی ـ شیمیایی است که به طرف مقابل مان احساس شیفتگی می دهد .( بیگی ، اسماعیل ، معجزه صمیمیت ، ج 2 ،ص 614)
زمانی که باهمسرتان صحبت می کنید ویا او صحبت می نماید ( به خصوص زن ) با نگاه به همسرتان ، امنیت وآرامش ومقبولیت ، ومهم تر ازهمه « عشق » و« محبت » خود را به او منتقل نمایید .
نگاه ساده وگرم شما که پر از مهربانی است ، در خاموشی ، گویا همان احساسات می باشد . در آن لحظه ، یک لبخند گرم ، احساس تأیید ، ستایش و پذیرش را به او منتقل می کند وهمین احساس ، بی درنگ آرامش را در او پدید می آورد وبا به وجود آمدن آرامش ، صمیمیت واعتماد ، ریشه ای عمیق تر می یابد .( بیگی ، اسماعیل ، معجزه صمیمیت ، ج 2 ،ص 615) .
پیامبر اسلام (ص) ، نگاه محبت آمیز به همسر را یکی از وسایل جلب « رحمت خدای رحمان ، بیان می کند :
إِنَّ الرَّجُلَ إِذا نَظَرَ إِلَى امرَأَتَهُ وَ نَظَرَت إِلَیهِ نَظَرَ اللَّهُ تَعالى إِلَیهُما نَظَرَ الرَّحمَةً.
وقتى مرد بزن خود نگرد و زنش بدو نگرد خداوند بدیده رحمت بر آنها مىنگرد.(نهج الفصاحه ،ص ،378)
چشم ها، اطلاعات بسیار مهمی را در زمینه روابط ما با اشخاص دیگر انتقال می دهند . آنها عشق واعتماد به یک شخص ودور بودن ، صمیمی نبودن ویا قطع رابطه با دیگری را منتقل می کنند .در بسیاری از فرهنگ ها ، تماس چشمی صمیمانه وگرم ، خالص ترین شکل رابطه متقابل ، یعنی بالاترین سطح اتحاد روانی است . شاید به همین دلیل باشد که ویکتور هوگو رمان نویس فرانسوی ، نصیحت می کرد : « وقتی زنی با شما صحبت می کند به آنچه با چشم هایش می گوید گوش فرا دهید .( بولتون ، رابرت ، روانشناسی روابط انسانی ،ترجمه ، سهرابی وروشنایی، ص129 ).
نگاه عاشقانه، یک کلید
در کلام پیامبر (ص) نکته مهمی که وجود دارد ، « جلب رحمت » الهی به این دو زوج ؛اگر «رحمت » خدا شامل فردی شود ، برکاتش بر سر و روی او سرازیر می شود . ازجمله « مودت » که خدا در آیه 21 سوره روم وعده داده است :
وَ مِنْ آیاتِهِ أَنْ خَلَقَ لَكُمْ مِنْ أَنْفُسِكُمْ أَزْواجاً لِتَسْكُنُوا إِلَیْها وَ جَعَلَ بَیْنَكُمْ مَوَدَّةً وَ رَحْمَةً «و از نشانههاى او اینكه از [نوع] خودتان همسرانى براى شما آفرید تا بدانها آرام گیرید، و میانتان عشق و رحمت نهاد. »( الروم : 21 )
چه زیبا است که « زن » و« شوهر » ، فارغ از مشکلات کاری وزندگی ، لحظاتی ( حتی چند دقیقه ) را در کنار هم بنشینندو عاشقانه به صورت هم نگاه نمایند ودست های یکدیگر را به آرامی وبا محبت بفشارند ؛ این عمل موجب رفع کدورت های بین آنها خواهدشد و عشق ومحبت آنها نسبت به یکدیگر افزایش می یابد .
قالَ رسول الله ُ (ص) : اِذا نَظَر العَبدُ وَجهِ زَوجِهِ وَ نَظَرَت إِلَیهِ نَظَرَ رَحمَةٍ فَإِذا أَ خَذَت بِکَفَّهِ تَساقَطَت ذُنوبُهُما مِن خِلالِ أَصابِعِهِما« هر بنده ، به چهره همسرش وهمسرش به چهره او بنگرد ، خداوند به آن دو با نگاه مهر آمیز می نگرد ، وهر گاه دست یکدیگر را بگیرند ، گناهان آن دو ، از لای انگشتانشان فرو می ریزد»(تحکیم خانواده از نگاه قرآن وحدیث ص192به نقل از کنز العمال ج16، ص276).
زوج هایی که مدتی از ازدواج شان گذشته ومشکلات زندگی وکاری ، بین آنها فاصله انداخته است ، وحتی خدای نکرده نسبت به هم کمی سرد شده اند ومانند روزهای نخست ازدواج شان گرم نیستند . به عبارت دیگر ، زندگی برای آنها تکراری شده است . این گروه تصمیم بگیرند در برنامه زندگی خود ، زمانی را برای هم خالی کنند ، آن گاه در کنار هم بنشینند و بدون ناراحتی هایی که از هم دارند (به این شرط دقت کنید) ، به صورت هم نگاه کنند وسعی نمایید لبخندی نیز به هم بزنند ؛ مشاهده خواهند نمود که قلبشان از محبت وعشق به یکدیگر روشن خواهد شد . یخ احتمالی کدورت های ذوب می شود . گرد « تنهایی » از آینه وجودشان پاک می شود.