[سوره البقرة (2): آيه 115]
وَ لِلَّهِ الْمَشْرِقُ وَ الْمَغْرِبُ فَأَيْنَما تُوَلُّوا فَثَمَّ وَجْهُ اللَّهِ إِنَّ اللَّهَ واسِعٌ عَلِيمٌ
مشرق و مغرب از آن خداست، پس به هر سو روكنيد، آنجا روى خداست، همانا خداوند (به همه جا) محيط و (به هر چيز) داناست.
نكته ها: ✏️✏️✏️ (تفسير نور، ج1، ص: 187(با تصرف و تلخیص)
يهود بعد از تغيير قبله ى مسلمانان از بيت المقدس به كعبه، ايجاد سؤال و يا القاء شبهه مىكردند كه به چه دليلى قبله تغيير يافته است.
اين آيه بر اين حقيقت تكيه مى كند كه مشرق و مغرب از آن خداست و به هر سو رو كنيد، خدا آنجاست. اگر كعبه نيز به عنوان قبله قرار داده شده است، براى تجلّى وحدت مسلمانان و تجديد خاطرات ايثارگرى و شرك ستيزى ابراهيم عليه السلام است.
جهت قبله به شرق يا غرب باشد، موضوعى تربيتى و سياسى است، اصل و مقصود، ياد خدا و ارتباط با او مىباشد. قرآن در ستايش گروهى از بندگان مىفرمايد:
«يَذْكُرُونَ اللَّهَ قِياماً وَ قُعُوداً وَ عَلى جُنُوبِهِمْ» « آل عمران، 191» آنان خدارا به حال ايستاده و نشسته و خوابيده ياد مىكنند.
پيام ها:
1 -هر كارى كه به فرمان خداوند بوده و رنگ الهى داشته باشد، وجه اللَّه و عبادت است. «فَأَيْنَما تُوَلُّوا فَثَمَّ وَجْهُ اللَّهِ»
2 -خداوند در همه جا حاضر و بر هر چيز ناظر است. «إِنَّ اللَّهَ واسِعٌ عَلِيمٌ»
یکی از کاربردهای آیه: امام باقر عليه السلام مىفرمايد: «انزل اللَّه هذه الاية فى التطوع خاصّة» اين آيه در مورد نماز مستحبى نازل شده است. (به نقل از تفسير برهان راهنما) در رسالههاى احكام مراجع آمده است، در نمازهاى مستحبى، قبله شرط نيست و حتّى مىتوان در حال راه رفتن يا سواره نماز را بجا آورد. (رکوع و سجود این نماز ها با اشاره انجام می شود. این حکم بویژه در سفرهای زیارتی خیلی به کار می آید!)
با عرض سلام و احترام
وب بسیار عالی و با محتوای مفیدی دارید…
لطفا از وب سایت عفاف و حجاب بازدید نمایید…
در صورت امکان ما را در وب خود لینک نمایید…
با تشکر فراوان…
السلام علیک یا فاطمه الزهرا(س)
اللهم عجل لولیک الفرج…
عفاف و حجاب
http://hejab.in