«شادي و نشاط از منظر آيات و روايات» پايان نامه سطح دو (كارشناسي) خانم مريم قره نژاد است که در سال 87 با راهنمایی سركار خانم موسوي استاد فقه و اصول تنظیم و دفاع شده است.
این پایان نامه در کتابخانه مدرسه علمیه حضرت فاطمه (س) تهران، موجود است و علاقمندان می توانند جهت استفاده به این مرکز مراجعه نمایند.
چکیده پایان نامه:
شادي يكي از ضروريات زندگي انساني است كه قرآن كريم و احاديث هم تاكيد فراواني بر آن داشتهاند.
شادي مترادف فرح در لسان عرب ميباشد و معناي آن باز شدن دل و خاطر بوسيله لذت آني و زودگذر دنيوي مي باشد و در اصطلاح عبارت است از خوشي و شادي و لذت قلبي كه در سالك بواسطه قرب به محبوب حاصل ميشود.
منشا و خالق حقيقي شادي و غم خداست، و خنده و گريه حالات شادي و غم است.
شادي داراي اقسامي است كه به دو قسم ممدوح و مذموم تقسيم ميشود. شادي ممدوح، شادي است كه عوامل پيدايش آن موافق با آموزههاي ديني است و شادي مذموم شادي است كه عوامل پيدايش آن مخالفت با آموزههاي شرع اسلام است. بوجود آمدن شادي عواملي دارد كه عوامل شادي ممدوح عبارتند از عشق به خدا، ايمان به خدا، نماز، توبه، اميد و … و در شادي مذموم عبارتند از گناه، شاديهاي تمسخر آميز، شادي به لغزشهاي ديگران و …
هر شادي پيامدهاي را در پي دارد كه پيامد شادي ممدوح عبارت است از نشاط روحي، سلامتي بدن، رشد علمي و تحصيلي و رشد اقتصادي و پيامد شادي مذموم عبارت است از هلاكت و سقوط، جنگ و دعوا، ذلت و رسوايي شخص و عذاب الهي.
اما در اين بين اهل بيت (عليهم السلام) شادي و غمهاي مخصوص به خود را دارند كه شادي ايشان عبارتند از احياي مكتب اهل بيت (عليهم السلام)، عرضه اعمال و ديدن كارهاي خوب شيعيان، شادي از انتقام گرفتن قاتلان امام حسين عليهالسلام و غمهاي اهل بيت (عليهم السلام) عبارتند از غم گمراهي و جهل امت، غم فراق، غم از دست دادن ياران خود.