- سؤال: نذر چیست؟
پاسخ: آیتالله بهجت میفرمایند: نذر آن است که انسان ملتزم شود کار خیرى را براى خدا به جا آورد یا کارى را که نکردن آن بهتر است، براى خدا ترک کند.
- سؤال: نذر مالی زن بدون اجازه همسر چه حکمى دارد؟
پاسخ: آیتالله خامنهای میفرمایند: اگر شوهر حضور دارد، باید بنابر احتیاط نذر زن با اجازه او باشد. آیتالله بهجت معتقدند که بنابر احتیاط واجب باید اذن بگیرد، ولى بدون اذن هم وضعاً عهد را باید منعقد به حساب آورد.
آیتالله سیستانی میفرمایند: در صحت نذر او بدون اجازه شوهر در غیر حج و زکات و صدقه و بر والدین و صله رحمش اشکال است؛ اما آیتالله نوریهمدانی معتقدند که اگر از مال خودش باشد، احتیاج به اذن زوج ندارد.
- سؤال: اگر زنى بدون مشورت با شوهر خود نذرى کرده باشد و در هنگام اداى نذر شوهرش راضى نباشد، تکلیفش چیست؟
پاسخ: آیتالله سیستانی میفرمایند: اگر با حقوق شوهرش در استماعات منافات داشته باشد، باطل است.
آیتالله وحیدخراسانی میفرمایند: اگر شوهر از نذر کردن زن جلوگیری کند، زن نمیتواند ـ در صورتیکه وفا به نذرش منافی با حق شوهر باشد ـ نذر کند، بلکه بدون اذن شوهر در این صورت نذر زن باطل است، و صحت نذر زن در مال خودش بدون اذن شوهر ـ در غیر حج یا زکات یا احسان به پدر و مادر یا صله ارحام ـ محل اشکال است.
- سؤال: چنانچه زن در غیاب شوهر و یا با عدم اطلاع و یا با عدم رضایت او نذر کند؛ در صورتیکه مال منذور از شوهر باشد و یا مشترک و یا از مال مختص به زن، از قبیل ارث و یا اجرت کاری که از شوهر میگیرد، چه صورت دارد؟
پاسخ: حضرات آیات نوریهمدانی و فاضللنکرانی میفرمایند: نذر زن اگر مزاحم با حقوق شوهر باشد، بیاجازه او، باطل است. آیتالله فاضللنکرانی در ادامه میفرمایند: اگر مزاحم نباشد، احتیاط واجب آن است که با اجازه او باشد؛ خصوصاً در نذر مال؛ گرچه مال متعلق به خود زن باشد.
- سؤال: آیا نذرى که زن قبل از ازدواج کرده، مشروط به اذن شوهر است یا شوهر مىتواند رد کند؟
پاسخ: آیتالله بهجت میفرمایند: مشروط به اذن شوهر نیست و حق رد آن را ندارد.
- سؤال: آیا دختری که مجرد است و هیچ درآمدی ندارد، میتواند وسیلهای را که خانواده به عنوان جهیزیه برای او خریدهاند، نذر کند؛ در صورتیکه بداند با نذر آن وسیله خانواده ناراحت شده و شاید قدرت خرید دوباره آن را نداشته باشند؟
پاسخ: آیتالله مکارمشیرازی معتقدند که اینگونه نذرها و تصرفات در مورد آن جهیزیه جایز نیست.
- سؤال: آیا میتوان نذری کرد و مصرف آن را از اشخاص واجبالنفقه مانند پدر و مادر و فرزندان و همسر قرار داد؟
پاسخ: آیتالله نوریهمدانی میفرمایند: جایز است.
نظر فقها/ نذر مالی و غیرمالی زن بدون اجازه همسر چه حکمى دارد؟