گمان نمیکنم خانوادهای در ایران وجود داشته باشد که از اوایل بهمن تا آخر اسفند به خانهتکانی فکر نکنند.
خانهتکانی کردن یکی از رسوم ما ایرانیهاست. رسمی که فقط اختصاص به جابهجایی وسایل خانه و مرتب کردن آنها ندارد. رسمی که الگویی است برای غبار روبی کردن از دلهایمان تا اگر خدای نکرده ناراحتی و کدورتی در آن است جای خود را به دوستی و صمیمیت بدهد. چه خوب میشود اگر همه ما به موازات خانهتکانی منزلمان حواسمان به خانهتکانی دلمان هم باشد.
اصول مهم در خانهتکانی
شاید فکر کنید خانهتکانی هیچ قاعده و اصولی ندارد. اما باید خدمتتان عرض کنم که برعکس تصور شما خانهتکانی حسابی قاعدهدار و قانونمند است. مهمترین اصل در خانهتکانی این است که شما فهرستی از کارهایی که قصد انجامشان دارید تهیه کنید و بعد هم صبور باشید. هر کاری اگر یکباره و ضربتی صورت بگیرد ممکن است خوب به اتمام نرسد. برای تکاندن خانه یادتان باشد که باید آهسته و پیوسته کارها را انجام داد.
حواستان به سلامتیتان باشد
از اصلیترین نکات در انجام خانهتکانی سلامتی شماست! شاید گمان کنید خانهتکانی هیچ ربطی به سلامت افراد ندارد. اما بسیاری ا:.۸( دیسک کمرها و شکستگی دست و پا و یا حتی سوختگیها عواقب خانهتکانیهای بیتوجه است! قرار نیست با تکاندن خانه شما یک گام از سلامتی عقبتر بروید بلکه هدف این است شما در خانهای که حسابی تمیز شده یکسال راحت زندگی کنید. پس لطفاً حواستان به سلامتیتان باشد و سعی کنید بار سنگین و بیمورد جابهجا نکنید. همه چیز باید متناسب با توان جسمی شما تغییر کند.
شناخت وسایل شوینده و تمیزکنندههای بهداشتی
بهتر است قبل از شروع خانهتکانی وسایل شوینده را بشناسید. با یک سرچ اینترنتی یا پرس و جو از دوستان و آشنایان متوجه خواهید شد که کدامیک از مواد شوینده قدرت بیشتری دارند. این شناخت به شما کمک میکند تا در مدت زمان کوتاهتری و با هزینهی مناسبتری بتوانید خانه را برق بیندازید. اگر نسبت به مواد شوینده شناخت نداشته باشید ممکن است مدتها در و دیوارها را بسابید اما نه تنها تمیز نشوند بلکه به دلیل استفاده ماده ی غیر مناسب رنگ و کیفیت آنها هم تغییر کند.
کارهای سنگین
لطفاً کارهای سنگین و سخت را به آقایون بسپارید! کسی در توانایی خانمها شکی ندارد اما چه لزومی دارد که یک خانم از نردبان بالا برود یا از پنجره آویزان شود به منظور شستشوی شیشه!؟ بهتر نیست این کارها را به مرد خانه بسپارید؟ سپردن کارهای مردانه به آقایون باعث دلگرمی آنها به زندگی و انجام سریعتر و ایمنتر آنها خواهد شد. اما لازم است در سپردن کارها به آقایون قدری صبور باشید. صبوری چاشنی خوبی برای زندگی است. مطمئن باشید بالاخره کارها انجام خواهند شد.
کارهای سبک
کارهایی که نیازمند دقت و ظرافت هستند را خودتان به عهده بگیرید. چیدن وسایل در کابینتهای آشپزخانه یکی از این موارد است. اگر چیدمان کابینت را به آقای خانه سپردید و بعد وسایل مورد نیاز را در بالاترین طبقه یافتید یا هیچ کدام از ظروف در جای مناسبی نبود، به آقای خانه ایراد نگیرید! او طبق خصوصیات مردانهاش اینطور چیده! از یک مرد که توقع ندارید ظرافتهای زنانه به خرج بدهد!؟
ایمنی را رعایت کنید
برای انجام خانهتکانی برای حفظ سلامتیتان نکات ایمنی را رعایت کنید. قبل از شروع خانهتکانی جعبه کمکهای اولیه را در دسترس خود قرار دهید تا اگر خدای نکرده اتفاقی افتاد بدون اتلاف وقت به باند استریل و بتادین و … دسترسی داشته باشید.
برای استفاده از مواد شوینده حتما از دستکش استفاده کنید.
اگر برای باز کردن پردهها یا رفتن به ارتفاعات به نردبان احتیاج دارید حتماً یک نفر در پایین نردبان بایستد و سعی کند نردبان را نگه دارد تا مبادا بلغزد و منجر به سقوط فردی که بالای آن است بشود.
از اسیدهای خطرناک برای تمیز کردن استفاده نکنید! به علائم و هشدارهای درج شده بر روی مواد شوینده دقت کنید.
لطفا قبول کنید
برخی از خانمها کارکردن آقای خانه را قبول ندارند! مثلاً اگر آقا دیوارهای خانه را دستمال بکشد خانم حتماً دوباره باید خودش این کار را انجام بدهد! بنظر شما این کار لزومی دارد؟ چقدر در خانه گرد و خاک وجود دارد که دیوار این همه نیاز به سابیدن داشته باشد!؟ اگر همسرتان در مقابل شما دیوارها را دستمال میکشد، کار او را قبول کنید.
خواهش به جای دستور
شاید باورتان نشود در روزهای پر کار خانه داری ممکن است بسیاری از زوجها کارشان به دعوا و مرافعه بکشد! دلیل این دعوا چیزی نیست به جز صحبتهای آمرانه نسبت به انجام کارهای خانهتکانی. به جای عباراتی مثل:
- پاشو این کار را انجام بده
- یالا تمومش کن
- انقدر لفتش نده
- برو این را بشور
و سایر جملات امر کننده از جملات نرم و خواهشی استفاده کنید. کسی که قرار است به شما کمک کند همسر شماست. در ثانی شما قرار است خانه را تمیز کنید تا یکسال در گرمای حضور همدیگر در این خانه زندگی کنید. پس چرا تندی و جملات دستوری؟
.: بهتر نیست با عبارات محبت آمیزی مثل:
- لطفاً به من کمک کن
- عزیزم این کار را سریعتر انجام میدهی؟
- ممنون میشوم اگر اینجا را مرتب کنی
- متشکرم که همپای من در کارهای خانه کمک میکنی
پس کام یکدیگر را در شلوغیهای خانهتکانی شیرین کنید.
تدبیری برای وعدههای غذایی
شما که از آقایون انتظار ندارید بعد از کلی کمک در امر مهم خانهتکانی تازه گرسنگی را تحمل کنند و صبر کنند تا غذا آماده شود؟ حتی خود خانمها هم گاهی در میانه کارهای مربوط به خانهتکانی دل ضعفه میگیرند! برای اینکه در هنگام ضعف و گرسنگی مجبور نباشید تازه به سراغ آماده کردن غذا بروید بهتر است از قبل فکر غذا را کرده باشید! یک غذای ساده مثل انواع لقمهها و ساندویچهای خانگی یا غذاهایی که خیلی نیازمند سر زدن شما به آنها نیستند گزینههای مناسبی است. اگر تدبیر غذا را از قبل اندیشیده باشید هنگام خستگی و گرسنگی خیالتان راحت است و از وقت استراحتتان به نحو کاملی استفاده میکنید.
فرزندان خانواده و خانهتکانی
* اگر شرایط آن را دارید که در طول چند روز خانهتکانی فرزندانتان را به منزل پدر بزرگ و مادربزرگ بفرستید حتماً این کار را بکنید. بچهها در جریان خانهتکانی حسابی خسته می شوند.
* اگر فرزند شما به حدی بزرگ است که بتوانید مسئولیتهای کوچک به او بسپارید سعی کنید او را هم در کارهای مربوط به خانهتکانی مشارکت دهید. اما حواستان باشد در حد توانش از او توقع داشته باشید.
* اگر فرزند شما شیرخوار است، هنگام خانهتکانی او را بخوابانید و سعی کنید در فواصل زمانی مشخص به او سر بزنید تا خیالتان راحت باشد نه گرسنه است و نه جایش را خیس کرد.
به خاطر داشته باشید خانهتکانی در سایه همدلی و کمک اعضای خانواده میتواند عاشقانهترین زمان برای بیان جملات عاطفی و احساسی باشد. از فرصت خانهتکانیتان برای به هم نزدیکتر شدن استفاده کنید.
نوشته امير اديبان
با سلام و احترام
ممنون ازپیشنهادهایی که دادید مطلب به جا ومفیدی بود .
با آرزوی موفقیت و سربلندی برای شما