طلبه در زندگی زناشویی خود سعی در ایجاد و پایدار نمودن عشق دارد ، او می داند که با این کار سوای از آنکه پاداش و رحمت الهی را نصیب خود می سازد از یاری و همدلی و همکاری و پشتیبانی همسرش نیز برخوردار خواهد شد و آسوده تر می تواند گام های بلند به سوی موفقیت و پیشرفت را بردارد .
بدون تردید هر طلبه دوست دارد که از زندگی مشترک شیرینی برخوردار شود و طمع خوشبختی حقیقی را بچشد ، او برای رسیدن به چنین زندگی باید در برخورد با همسرش بسیار دقت به خرج دهد و مراقب رفتار خود باشد و باید بداند که این رفتار اوست که می تواند عشق را در زندگی زناشویی خلق نماید و یا نفرت را پدید آورد .
هیچ رفتاری هم چون سخن گفتن ایجاد عشق و مهر و محبت نمی نماید ، ما در زندگی با همسرمان بسیاری از اتفاقات را به مرور زمان به فراموشی می سپاریم اما هرگز سخنان عاشقانه ای که همسرمان بر زبان خود جاری ساخته و بر جان و دل ما نشسته است را به فراموشی نمی سپاریم و هم چنین سخنانی که به نوعی دل ما را آزرده ساخته است به این آسانی ها از ذهن ما محو و فراموش نخواهد شد .
سئل ای مما خلق الله احسن ؟ فقال علیه السلام : الکلام ، فقیل ، ای شیء مما خلق الله اقبح ؟ قال : الکلام ، ثم قال : بالکلام ابیضت الوجوه و بالکلام اسودت الوجوه.
از حضرت علی علیه السلام پرسیدند : بهترین چیزی که خداوند آفرید کدام است ؟ فرمود : سخن !عرض شد : زشت ترین چیزی که خدا آفرید کدام است ؟ فرمود : سخن ! سپس فرمود : در سایه سخن است که انسان رو سفید می شود یا رو سیاه !(1)
هم چنین آن امام همام تاثیر زبان و سخن گفتن در جذب دیگران را این گونه بیان می فرماید : ما من شیء اجلب لقلب الانسان من لسان.برای جلب دل انسان ، چیزی موثرتر از زبان نیست.(2)
پیامبر صلی الله علیه و آله سرآمد خوش زبانان و شیرین بیانان بودند و کم نبودند کسانی که جذب کلام شیرین پیامبر شدند و به بندگی خدا در آمدند ، ایشان درباره تاثیر سخن گفتن بر شخصیت انسان می فرماید: الجمال فی اللسان . زیبایی در زبان است.(3)
هم چنین حضرت ارزش خوش زبانی و سخن نیک گفتن را چنان بالا می داند که در این حدیث می فرماید : الکلمة الطیبة الصدقة .سخن نیکو صدقه است.(4)
امام علی علیه السلام درباره رابطه بین خوش زبانی و جلب محبت دیگران می فرماید: من عذب لسانه کثر اخوانه .کسی که زبانش شیرین باشد ، دوستانش زیاد شوند.(5)
هم چنین حضرت در هشداری ما را از زشت سخن گفتن بر حذر می دارد و می فرماید : نکیر الجواب من نکیر الخطاب . زشتی پاسخ [که می شنوی]، از زشتی سخن است [که می گویی].(6)
معجزه سخن عشق :
زمانی که خداوند مهربان خواست بوسیله حضرت موسی و حضرت هارون علیهما السلام پیام مهر و محبت خود را به فرعون ناسپاس برساند به ایشان چنین سفارش نمود: اذهبا الی فرعون انه طغی _ فقولا له قولا لینا لعله یتذکر او یخشی .
بسوی فرعون بروید ، که طغیان کرده است ! اما به نرمی با او سخن گویید ، شاید متذکر شود ، یا (ازخدا) بترسد !(7)
چنان خوش زبانی و شیرین بیانی و نرم وملایم سخن گفتن تاثیری شگرف و معجزه آسایی دارد که بعید نیست در دل سنگی چون دل فرعون بنشیند و او را منقلب سازد و مجذوب خداوند سازد!
طلبه باید کاری کند که همسرش به او اطمینان کامل پیدا کند و او را باور نماید ، این اطمینان آن هنگام به دست می آید که همسرش یقین پیدا نماید که مورد توجه ویژه او می باشد و وی او را از جان و دل دوست دارد .
تنها راهی که می توان به همسر ثابت کرد که او یگانه محبوب دل ما می باشد ، ابراز مهر و محبت و عشق است و بهترین ابزار برای این کار ، استفاده زیاد از کلمات و سخنان عاشقانه است .
پیامبر صلی الله علیه و آله فرمود: قول الرجل للمرأة «انی احبک» لا یذهب من قلبها ابدا. این سخن مرد به همسرش که «دوستت دارم» هرگز از دل او بیرون نخواهد رفت .(8)
طلبه ای که در آرزوی داشتن زندگی شیرین و رویایی است باید بداند که همسرش شیفته و تشنه سخنان زیبا و دلنشین عاشقانه اوست و هیچ گاه از شنیدن سخن عشق ملول و خسته نمی شود.
ما باید همیشه اطمینان پیدا کنیم که زندگی زناشویی ما از استحکام لازم برخوردار می باشد و این اطمینان زمانی به دست می آید که بنابر فرموده پیامبر صلی الله علیه و آله از ابراز عشق به وسیله زبان دریغ نورزیم ! پیامبر صلی الله علیه و آله : اذا احب احدکم اخاه فلیعلمه فانه ابقی فی الالفة و اثبت فی المودة .وقتی کسی آشنای خود را دوست دارد به او خبر دهد (بگوید) که این کار دوستی را پایدار و محبت را استوار سازد.(9)
یکی از هزاران هنر پیامبر ، هنر زیبا سخن گفتن با همسرانشان بود . نقل می کنند که ایشان عایشه را با نام « حمیرا» صدا می زد که این لقب عایشه بود و از شنیدن آن لذت می برد .
امام خمینی بسیار به همسر خود عشق می ورزید ، خانم زهرا اشراقی ، نوه حضرت امام درباره علت این همه عشق و محبت می گوید : علت علاقه عمیق حضرت امام به همسرشان فداکاری خانم بود ، (امام) همیشه می گفتند : «فداکاری ای که خانم در زندگی کردند ، هیچ کس نکرده است».(11)
اگر همسر امام خمینی ،چنین عاشقانه در کنار شوهر خود به سر می برد و یار و مددکار شوهرش می شود و از جان ودل امام را دوست دارد علتش این است که در مقابل هم امام بسیار به همسر خود عشق می ورزیدند و این عشق و محبت خود را به ویژه به وسیله سخنان پر از شور و مهر و محبت ابراز می نمودند.
ایشان در سال 1312 در راه سفر یه خانه امن الهی ، در بین راه از شهر بیروت نامه ای عاشقانه برای همسر خود می نویسد آن هم در روزگاری که بسیاری از مردان این گونه سخن گفتن با همسر را قبیح می دانستند ، گوشه ای از آن نامه چنین است : تصدقت شوم ، الهی قربانت بروم ، در این مدت که مبتلای به جدایی از آن نور چشم عزیز و قوت قلبم گردیدم ، متذکر شما هستم و صورت زیبایت در آیینه قلبم منقوش است .(12)
حتی در زمان فعلی هم کم نیستند کسانی که نمی توانند چنین خالصانه عشق خود به همسرشان را بیان نمایند .
طلبه باید پیرو علمای بزرگ شیعه باشد و از آنان درس عشق ورزی به همسر و سخن گفتن عاشقانه را بیاموزد تا الگویی شود برای مردم و بتواند با رفتار خود زندگی دیگران را تحت تاثیر قرار دهد و به آنان رفتار صحیح با همسر را آموزش دهد.
پی نوشت :
1-تحف العقول / ص 370
2-میزان الحکمه/ج10/ص256/ح18253
3-میزان الحکمه/ج10/ص258/ح18266
4-نهج الفصاحه/ص381/ح2020
5-میزان الحکمه/ج10/ص208/ح18062
6-میزان الحکمه/ج10/ص207/ح18057
7-سوره طه/آیه 43-44
8-کافی / ج5/ص569/ح59
9-نهج الفصاحه/ص340/ح1803
10-رازهای همسر داری /ص1138
11-رازهای همسر داری/ص141
منابع:
1-قرآن کریم
2-کافی /شیخ کلینی/8جلدی/دارالکتب الاسلامیه/چاپ 1381 قمری
3-تحف العقول /ترجمه حسن زاده/انتشارات آل علی/چاپ یازدهم /1388
4-میزان الحکمه/محمدی ری شهری/دار الحدیث/چاپ نهم /1387
5-نهج الفصاحه/تصیح و تنظیم پیمانی و شریعتی/چاپ دوم /1385
6-رازهای همسر داری /علی ابراهیمی اقلیدی/بیت الاحزان/1390
7-راز دلبری/مهدی صدری /چاپ دوم/عطر یاس/1390