طهارت جسم از آداب تلاوت است. پاک بودن از جنابت و داشتن وضو و انجام غسل های واجب از شرایط تماس با قرآن است. امام خمینی (ره) در مسأله ۳۱۷ توضیح المسائل می فرماید :«مس نمودن خط قرآنی، یعنی رساندن جائی از بدن به خط قرآن، برای کسی که وضو ندارد حرام است.»
***
طهارت روح:
روح بلندی که با عبادت های خالص و ناب و توجهات روحانی، حرکات شرک آلود و اندیشه های شیطانی را از خود دور ساخته است، این روح با صفا، به هنگام تلاوت قرآن، نورانیت عظیم و فراگیر قرآن را، به خوبی احساس می کند. هم نور قرآن را می بیند و هم در پرتو نور قرآن، حقایق دیگر را.
آداب تلاوت قرآن/ص۱۰۶
***
انتخاب مکان مناسب، از آداب تلاوت است. خانه، مساجد، حرم معصومان علیه السلام و اماکن علمی و آموزشی بهترین مکان ها برای تلاوت محسوب می شوند. شایسته است مکان تلاوت تمیز، مرتب، معطر، وسیع و آرام باشد.
***
انتخاب زمان مناسب، برای قرائت قرآن، از آداب تلاوت است. وقت طلوع و غروب خورشید، وقت قبل از طلوع، وقت قبل از غروب، دو ثلث آخر شب به ویژه ثلث آخر شب و بعد از نمازهای فریضه بهترین زمان های تلاوت و تدبّر در آیات است.
***
مسواک زدن
امام صادق علیه السلام از رسول خدا صلّی الله علیه و آله روایت فرموده که آن حضرت فرمود: مسیر قرآن را پاکیزه کنید. سؤال شد: ای رسول خدا! مسیر قرآن کدام است؟ فرمود: دهان های شما. سؤال شد: با چه چیزی؟ فرمود: با مسواک زدن.
***
خضوع و خشوع:
لازم است که به هنگام تلاوت قرآن، با یادآوری عظمت آفریدگار و اهمیت آیات الهی، در خود حالت خضوع (فروتنی) و خشوع (شکسته دلی) به وجود آورده، و این حالت را تا پایان تلاوت حفظ نماییم.
آداب تلاوت قرآن/ص120
***
خلوص نیت
قرآن با شکوه ترین و مقدس ترین هدیه ایست که از مبدأ وحی و از جانب پروردگار، به برترین امت های عالم ارزانی شد، تا بندگان شایسته و مؤمن با تلاوت آن با آفریدگار جهان هستی انس گرفته، قدم به وادی رحمت بگذارند. به همین عظیم، تنها کسانی توفیق می یابند محضر پروردگار عالم را درک نماید که از نیت و اندیشه ای خالص و پاک برخوردار است.
آداب تلاوت قرآن/ص ۱۲۶
***
بسم الله گفتن در شروع قرائت
بسمله یا گفتن «بسم الله الرّحمن الرّحیم» و یاری جستن از باری تعالی در ابتدای تلاوت موجب توفیق تلاوت، خیر، برکت و سلامت می گردد و جان انسان از صدمه، فساد و تباهی ناشی از دخالت های شیطان مصون می ماند.
ادامه دارد…