خوب يا بد استفاده از تكنولوژي روز در آشپزي
مادر شیما 35 ساله است. زنی کاملا امروزی و با حوصله. شیما همیشه از دست پخت مادرش تعریف می کند. او لحظه شماری می کند تا در وعده های غذایی به خانه برسد و از غذای دست پخت مادرش بخورد. مادر او از تکنولوژی روز مثل مایکروفر و انواع ظروف جدید و مجله های آشپزی و … استفاده می کند تا هر بار تنوعی به غذاهایش بدهد. او از آشپزی لذت می برد چون آن را یک تفریح بزرگ می داند. برای مراسم های تولد خودش کیک می پزد و ساعت ها وقت می گذارد تا کیک تولد را به بهترین شکل تزیین کند. شیما معتقد است چون مادرش با عشق آشپزی می کند؛ غذاهایش بی نظیر می شوند…
***
مادر راحله 47 ساله است. او یک کدبانوی سنتی است! مهارت خاصی در درست کردن غذاهای سنتی مثل آبگوشت و قورمه سبزی دارد، اما محال ممکن است به غذاهای امروزی مثل پیتزا و ساندویچ فکر کند. در برنامه غذایی خانواده راحله غذاهای سنتی جایگاه ویژه ای دارند. مادر راحله علاقه ای به مایکروفر و وسایل جدید برای طبخ غذا ندارد و برای اینکه گاهی زمان زیادی برای پخت غذای یک وعده می گذارد؛ دیگر حوصله و انرژی تهیه غذا برای وعده بعدی را ندارد. او معمولا غذای ظهر را بیشتر درست می کند تا برای شام هم بماند. گاهی هم چون از انرژی و وقتی که برای غذا پختن می گذارد، خسته می شود برای وعده های بعد غذای حاضری مثل نون و پنیر می خورند. راحله معتقد است مادرش اگر یک مقداری به تکنولوژی در آشپزخانه تمایل نشان می داد هیچ وقت آشپزی کردن برایش یکنواخت و خسته کننده نمی شد!
***
برای همه ما قابل درک است که تکنولوژی به بشر کمک می کند تا در مدت زمان کمتری؛ بازده بیشتری در کارش داشته باشد. اما همه ما شاهد مقاومت بعضی از مادران در عدم استفاده از این تکنولوژی ها بوده ایم.
همین امر ممکن است باعث شود آشپزی که می تواند بزرگترین تفریح یک کدبانوی خانه باشد، به یک کار خسته کننده و وقت گیر تبدیل شود.
تفاوت مادر شیما و مادر راحله را در عوامل زیر می توان بیان نمود:
جمع آوری ایده برای طبخ غذا
غذاهای سنتی همیشه در سفره های ایرانی مشتاقان زیادی دارد؛ اما تکرار آنها در هر وعده غذایی قطعا خسته کننده و کاهش دهنده اشتها خواهد بود. برای همین لازم است که تنوع در وعده های غذایی لحاظ شوند. خوردن مداوم برنج و خورشت یا خوردن پی در پی غذاهای نونی هر کدام به نوعی موجب تکراری بودن خواهد شد. باید از هنر برنامه ریزی در آشپزی استفاده کرد تا مطابق با ذائقه افراد خانواده با ترکیبی از هر دو نوع غذای برنجی و نونی، آشپزی کرد. برای این منظور لازم است که ایده ها و یا پیشنهادهایی برای غذای هر وعده داشته باشید. ایده هایی که مطابق با شرایط جسمی و ذائقه ای خانواده ی شما باشد.
خانم های سنتی ایده هایشان را از سفره های مادران و مادربزرگ هایشان، به دست آورده اند که شاید مطابق با سیلقه غذایی جوانان امروز نباشد.
برای ایده های آشپزی انواع مجلات آشپزی، برنامه های آشپزی صدا و سیما و انواع سایت های آموزش آشپزی هستند که زیر نظر کارشناسان تغذیه؛ غذاهای خوب و متنوعی را آموزش می دهند. استفاده از آنها یکنواختی آشپزخانه و دست پخت شما را برطرف و خانواده تان را مشتاق به سفره های منزل خواهد کرد.
حوصله و عشق هر دو با هم
رمز موفقیت در هر کاری داشتن حوصله و علاقه است. آشپزی کردن هم از آن دسته کارهایی است که هر چه میزان حوصله و علاقه در آن بیشتر باشد نتیجه مطلوب تر خواهد بود.
روانشناسان معتقدند که طبخ غذا با عشق و علاقه موجبات خوشمزه تر شدن آنرا فراهم می آورد. برای پختن غذاهای جدید حوصله داشته باشید و عجله نکنید! شاید لازم باشد یکی دوبار اول را گام به گام و از روی نوشته ها و یادداشت هایتان جلو بروید اما مطمئن باشید نتیجه خوب خواهد بود!
در زمان هایی که وقت و حوصله دارید به سراغ آشپزی بروید، این باعث می شود که شما از شتابزدگی و کم و زیاد کردن اندازه های مواد غذایی اجتناب کنید و طبق دستور هر مرحله را پشت سر بگذارید. به خاطر داشته باشید که هر کاری در ابتدا سخت به نظر می رسد اما وقتی که شما مهارت انجام آن را یاد بگیرید دیگر برایتان یک تفریح شاد خواهد شد.
جایگزینی مواد مورد پسند
در برخی از غذاها می توانید با تغییر موادی که به ذائقه خانواده تان نمی خورد؛ ترکیب جدیدی به دست آورید که مطابق با سلیقه شما باشد. این کار خیلی بهتر از حذف کلی آن غذا در زندگی شما است. به عنوان مثال اگر پیتزا تهیه نمی کنید چون مواد موجود در آن را برای سلامت فرزندانتان مناسب نمی دانید؛ بهتر است که مواد آن را تغییر دهید. می توانید با انواع سبزیجات مانند ذرت و نخود سبز و کلم بروکلی و گوشت چرخ کرده و سویا و مقدار کمی پنیر؛ یک پیتزای عالی تهیه کنید. آن وقت خواهید دید که فرزندانتان تا چه حد از آشپزی شما تعریف و تمجید می کنند و با میل غذاهای شما را می خورند.
استفاده از تکنولوژی و ظروف جدید
مایکروویو، فرهای برقی، انواع خرد کن و غذاساز و همزن و … همه و همه وسایلی هستند که امروزه در آشپزی های سریع و آسان به کار برده می شوند. استفاده از این لوازم نه تنها شما را در آشپزی ضعیف نشان نمی دهد بلکه باعث می شوند شما در مدت زمان کمتری بتوانید غذاهای با کیفیت تری طبخ کنید.
اصولا قدیمی ترها وسایلی مانند مایکروویو را قبول ندارند! اما به طور قطع اگر آنها هم بدانند با کمک این وسیله و استفاده صحیح از آن چقدر در وقت آشپزی شان صرفه جویی می شود قطعا از آن استفاده خواهند کرد.
ساده ترین وسیله غذا ساز است! استفاده از غذا ساز برای بانوان قدیمی شاید به نوعی غیر قابل قبول باشد اما وقتی که آنها با زحمت و اشک ریزی فراوان چند دانه پیاز را در مدت 10 دقیقه رنده می کنند و مدام با گوشه ستینشان اشک هایشان را پاک می کنند؛ اگر بدانند که با این وسیله می توانند در کمتر از یک دقیقه و بدون حتی یک قطره اشک نیم کیلو پیاز را خرد و رنده کنند؛ حتما به این وسیله پر کاربرد تمایل پیدا می کنند!
آنچه که به نظر می رسد این است که برخی از مادران اطلاعات درستی درباره این تکنولوژی های جدید ندارند و همین باعث می شود که آنها تمایلی به استفاده از آنها نداشته باشند. در این زمینه انواع سایت ها و مجلات مربوط به لوازم خانگی می توانند مفید باشند.
لطفا غذای هر وعده به اندازه
از دیگر مواردی که باعث تفاوت میان کدبانوهای سنتی و کدبانوی های امروزی است؛ میزان طبخ غذاست. در نظر داشته باشید که غذا زمانی از کیفیت مطلوب برخورداراست که تازه باشد! حتی بهترین خورشت ها هم اگر چند روز در یخچال بمانند؛ کیفیت خوبشان را از دست داده و تبدیل به یک غذا با طعم معمولی و چه بسا بد خواهند شد! پس لطفا برای هر وعده غذایی به همان میزانی که لازم دارید غذا بپزید.
برای هر وعده غذایی در ساعت مربوط، غذا بپزید. با این روش دو بار در روز و هر بار به میزان مورد نیاز غذای تازه دارید و این خود عاملی خواهد بود در جهت کیفیت دست پخت شما. قطعا پختن حجم کمتری از غذا انرژی کمتری هم از شما خواهد گرفت. نیازی به وقت زیاد هم نیست. شما برای هر کدام از وعده های ظهر و شب می توانید از یک ساعت قبل شروع به آشپزی کنید.
رمز موفقیت
عوامل ساده ای در موفقیت مادر شیما سهیم هستند! او هنگامی که با حوصله است به سراغ آشپزی می رود و به آشپزی به عنوان یک تفریح می نگرد. او با استفاده از وسایل و امکانات موجود کارهای وقت گیر را در مدت زمان کوتاهتری انجام می دهد و با مطالعه سایت ها و مجلات آشپزی؛ تنوع غذاهایی که در طول هفته می پزد را بالا می برد. او غذای مانده به خانواده اش نمی دهد و برای هر وعده، ایده ای تازه و جدید دارد. همه اینها باعث شده اند تا اعضای خانواده برای رسیدن به سفره مادر تلاششان را بکنند.
برعکس مادر راحله با استفاده از راه های سنتی مدت زمان بیشتری را در آشپزخانه می گذارند و به همین دلیل خستگی او از آشپزی زیاد است. او با تهیه چند وعده غذا در یک وعده حسابی خودش را خسته می کند اما غذا فقط برای همان وعده اول طعم واقعی خود را دارد و در وعده های بعدی کیفیتش افت می کند! او در طول هفته چند غذای سنتی را به صورت چرخشی تهیه می کند و همین تکرار غذاها باعث شده تا خانواده دیگر میلی به خوردن آنها نداشته باشند.
همچنین مادر راحله به دنبال ایده برای طبخ غذاهای جدید نیست. او اگر با تکنولوژی های مربوط به آشپزخانه آشنا شود، قطعا از آن ها در راستای بهبود اوضاع آشپزخانه خود استفاده خواهد کرد.