برای دومین سال متوالی، روز جهانی حجاب در اول فوریه/۱۲ بهمن ماه گرامی داشته میشود.
روز جهانی حجاب برای اولین بار در اول فوریه ۲۰۱۳ از سوی زن مسلمان بنگلادشی- آمریکایی ساکن نیویورک برای بزرگداشت حجاب و ایجاد فرصت مشترک برای آشنایی با آن، تعیین شد.
معرفی این روز از ابتدا یک کمپین اینترنتی بود و فعالیتهای مربوط به آن همچنان از طریق شبکههای اجتماعی از جمله فیسبوک، توییتر، اینستاگرام، رسانههای خبری، و وبلاگهای شخصی افراد پیگیری میشود.
در اولین سال بزرگداشت حجاب در اول فوریه، ۶۷ کشور مشارکت داشتند و انتظار میرود برنامههای مربوط به این روز در سال جاری بسیار فراگیرتر باشد.
سایت اختصاصی روز جهانی حجاب (http://worldhijabday.com/) با انتشار مطالبی که به ۲۳ زبان ترجمه شده، سعی دارد این روز را با شعاع بیشتری برگزار کند.
کشورها و گروههای متعددی به این جنبش پاسخ دادهاند. از جمله فعالان مسلمان مقیم فرانسه با فراخوانی در شبکههای اجتماعی از همگان، اعم از مسلمانان بیحجاب و غیرمسلمانان، برای شرکت در بزرگداشت این روز دعوت بهعمل آوردند.
همچنین، انجمن دانشجویان مسلمان نیجریه (MSSN) و همسر نخستوزیر این کشور، حاجیه امینه سامبو، برای مشارکت در برنامه اختصاصی این روز با پوشیدن حجاب اعلام آمادگی کردند.
اهالی شهر مکموری استان آلبرتای کانادا نیز در حالی با حضور باحجاب در بازار پیترپاند در این روز به جنبش روز جهانی حجاب در کشوری میپیوندند که قانون ماه سپتامبر استان کبک، پوشش حجاب را در راستای ممنوعیت استفاده از نمادهای مذهبی، ممنوع اعلام کرد.
تضییع حقوق بشر زنان مسلمان در قالب ممنوعیت حجاب
زنان مسلمان در کشورهای غیراسلامی، قربانی دیدگاههای منفی هستند که حجاب را به دلیل ناآشنایی با اسلام طرد میکنند. دیدگاههای قالبی مبتنی بر تصورات غیرواقعی همچون اجباری و قهریبودن حجاب زنان مسلمان و نیز اسلامهراسی و اسلامستیزی، از دلایل عمده این دیدگاههای منفی هستند که روز جهانی حجاب درصدد زدودن آن است.
با نگاه به سایتهای خبری و شبکههای اجتماعی، میتوان دریافت نظمه خان تنها کسی نیست که اقدام به بزرگداشت روزی به نام حجاب نموده است.
کمپین یک میلیون حجاب در مارس ۲۰۱۳ در آمریکا در واکنش به قتل شیما الاوادی، زن مسلمان عراقی و مادر ۵ فرزند، از سوی زنان مسلمان و غیرمسلمان آمریکایی برگزار شد. الاولادی در ۲۴ مارس، سه روز بعد از ضرب و شتم توسط گروههای نژادپرست به دلیل حجابش، جان باخت.
از سوی دیگر، در کشورهایی همچون پاکستان و انگلستان، چهارم سپتامبر، سالروز مرگ مروه شربینی، شهید حجاب در آلمان، روز حجاب معرفی شده است.
شربینی، زن مصریالأصل و شهروند آلمانی بعد از آن که به عنوان شاکی از مرد ۲۸ ساله آلمانی- روس به نام الکس وینز به اتهام حمله کلامی به دلیل حجابش در دادگاه حاضر شد، توسط این مرد با ۱۴ ضربه چاقو به شهادت رسید.
حجاب بر سر غیرمسلمانان
همانطور که گفته شد سایت روز جهانی حجاب که از سوی نظمه خان راهاندازی شده است، در تلاش برای معرفی حجاب و این روز، از افراد مختلف دعوت کرده است تا تجربیات خود را در این رابطه با دیگران به اشتراک گذارند.
با مراجعه به این سایت میتوانید روایتهای مختلف و متفاوتی از حجاب را بیابید و یا تجربه و نظر شخصی خود را به اشتراک گذارید. چلسی، از نیویورک، یکی از این افراد است که روایتش از حجاب را در ادامه میخوانید:
“چلسی دانسنبری، غیرمسلمان آمریکایی شرکتکننده در این کمپین میگوید: اول فوریه سال گذشته تصمیم گرفتم که در کمپین روز جهانی حجاب که برای اولین بار برگزار میشد، شرکت کنم. روز جمعه بود و من کلاس داشتم. آن روز صبح کمی زودتر از همیشه بلند شدم، چند فیلم آموزش پوشیدن حجاب از یوتیوب نگاه کردم و بعد به کارهای روزانه خود پرداختم. چون از وسایل نقلیه عمومی استفاده میکنم، حدوداً دو ساعت طول میکشد تا به کلاسم برسم.
یادم میآید که آن روز هوا بسیار سرد بود و من تا اتوبوس بیاید به داخل یک رستوران فستفود معروف رفتم. من اغلب به آن رستوران میرفتم، این رستوران در داخل مرکز حملونقل شهر است و در روزهای سرد، معمولاً کسانیکه منتظر اتوبوس هستند به داخل رستوران میروند و از پشت شیشه منتظر رسیدن اتوبوس میشوند.
به داخل رستوران رفتم و روی یک صندلی خالی کنار پنجره نشستم. آن روز صبح با روزهای دیگر فرقی نداشت، جز اینکه شال فیروزهای مورد علاقهام به جای اینکه دور گردنم باشد، روی سرم بود. دو دقیقه از نشستنم نگذشته بود که یکی از کارکنان رستوران به طرف من آمد و گفت: «سلام. ببخشید خانم، شما نمیتوانید اینجا باشید». به او نگاه کردم و پرسیدم «منظورتان چیست؟». گفت: «اگر نمیخواهید چیزی بخرید، نمیتوانید اینجا بنشینید». از او پرسیدم «آیا این سیاست رستوران است؟ چون من تقریباً هر روز صبح با چند نفر دیگر اینجا منتظر میمانیم اما هیچوقت کسی از ما نخواسته که اینجا را ترک کنیم». جواب داد: «اما من شما را هرگز ندیدهام. امروز به شما اجازه میدهم اینجا بمانید، فقط همین یکبار، و اگر فردا شما را اینجا ببینم دیگر اجازه ماندن به شما نمیدهم». این را گفت و رفت. زبانم بند آمده بود و قدرت بیان تند و کناییام که ویژه نیویورکیهاست را برای یک لحظه کاملاً از دست دادم. کیفم را از روی صندلی برداشتم و بیرون از رستوران منتظر اتوبوس شدم.
این تجربه چشمان مرا باز کرد. من یک دختر جوان سفیدپوست هستم و به امتیازاتی که این ویژگیها در جامعه آمریکا برای من دارد، عادت کردهام. این تبعیض تجربه کاملاً جدیدی برای من بود؛ زیرا کسی مانند من عموماً چنین چیزی را تجربه نمیکند. آگاهی از مشکلات و آزار و اذیتهایی که زنان مسلمان با آنها مواجه هستند، نیاز به گفتن من که تنها ۲۴ ساعت خود را جای آنها گذاشتم، ندارد. من به جای زنان مسلمان سخن نمیگویم چون من مسلمان نیستم و در آن جایگاه هم نیستم، اما میخواهم برای آنها سخن بگویم. روز جهانی حجاب چشمهای مرا باز کرد.”
تشرف به اسلام
در نتیجه اولین دوره برگزاری روز جهانی حجاب، افراد بسیاری با پیشینههای متفاوت اقدام به پوشش حجاب نمودند، اما شاید نام جس رودز، دانشجوی ۲۱ ساله اهل نورویک انگلستان بیش از هرکس در این میان به چشم خورده است.
جس که در مصاحبه با شبکه بی بی سی اعلام کرده بود همیشه در فکر آزمودن پوشش حجاب بوده و این روز فرصتی برای حجاب به عنوان یک تفنن را برای او فراهم کرده است، چندی بعد در گفتگو با سایت روز حجاب اعلام کرد: بعد از ۸ روز پوشیدن حجاب و مطالعه قرآن، به اسلام گروید.
او گفت «اسلام برای من آرامش و حسی از تعلق آورده است». علاوه بر این، جسی از سایر دوستان دعوت کرد تا در روز جهانی حجاب شرکت کنند و فرصت شناختن خود را از این طریق کسب نمایند.
پینوشت
1. http://www.vanguardngr.com/2014/01/vps-wife-mssn-join-world-hijab-day-celebration/
2. http://www.bbc.co.uk/news/magazine-21283301
3. https://www.facebook.com/StunningHijabs/posts/399592490136295
4. http://muslimmatters.org/2014/01/20/world-hijab-day/
5. http://www.onislam.net/english/news/americas/468633-canadians-plan-hijab-day.html
6. https://www.facebook.com/WorldHijabDay
7. http://worldhijabday.com/
8. http://mehrkhane.com/fa/news/2630
9.http://hojb.mihanblog.com/post/tag/%D9%81%D8%B1%D8%A7%D8%AE%D9%88%D8%A7%D9%86%20%D8%B1%D9%88%D8%B2%20%D8%AD%D8%AC%D8%A7%D8%A8
10. http://allafrica.com/stories/201401310561.html
11. http://abna.ir/data.asp?lang=1&Id=162006
12. http://www.farhangnews.ir/content/47181
13. http://alef.ir/vdcevf8zzjh8fxi.b9bj.html?177381
14. http://iqna.ir/fa/News/1367920