سازمان اوقاف و امور خیریه یکی از وظایف و رسالتهای فرهنگی خود را شناسایی، معرفی، تجلیل و تکریم از فعالان قرآنی زن در رشته و سطحهای گوناگون عنوان کرده است و در همین راستا، از سال 1388 و در حاشیه مسابقات بینالمللی قرآن کریم، همایشی تحت عنوان تجلیل از بانوان فعال عرصه قرآنی را برگزار کرده و ضمن آن به معرفی چهرههای شاخص قرآنی در زمینههای مختلف میپردازد. این همایش از سال گذشته، وجهه بینالمللی نیز یافته و در کنار بانوان فعال کشورمان، چهرههای بینالمللی نیز مورد معرفی و تقدیر قرار میگیرند.
برای آشنایی بیشتر با این زنان قرآنی، معرفی مختصری از برگزیدگان هفتمین همایش بینالمللی تجلیل از بانوان قرآنپژوه خواهیم داشت:
1. فریبا علاسوند: متولد 1346؛ پژوهشگر؛ مدرس حوزه و دانشگاه؛ مبلغ و مروج ملی و بینالمللی قرآنی؛ عضو شورای فرهنگی و اجتماعی زنان؛ عضو هیأت علمی مرکز تحقیقات زن و خانواده و عضو شورای سیاستگذاری حوزههای علمیه خواهران.
2. انسیه خزعلی: متولد 1342؛ رییس دانشگاه الزهرا سلاماللهعلیها؛ استاد نمونه بسیجی؛ دارای مقالات متعدد در حوزههای علوم دینی در سمینارهای ملی و بینالمللی در کشورهای: عربستان، امارات، لبنان، سوریه، مالزی، سودان، اندونزی، قطر، اردن و مغرب؛ همکاری مؤثر با نهادهای مختلف جهت تبلیغ و ترویج فرهنگ قرآنی.
3. زینت السادات امامی: متولد 1313؛ استاد هنر سوخت و مینیاتور؛ تذهیب و بتهسازی جلد قرآن کریم؛ ساخت یک قرآن کامل به مدت 2 سال با طراحی گل پنج پر طلا در رأس آیات.
بانو امامی از 18سالگی زیر نظر پدر که استاد مسلم نگارگري، گل و بتهسازي و سوختهكاري بود، تعلیم دید و در تمام این فنون به مرحله کمال رسید. او اکنون به عنوان تنها زنی شناخته میشود که در این زمینهها فعال است. امامی با خود عهد کرده بود که در صورت فراگیری این هنر به طور کامل تصویری از معراج پیامبر صلیاللهعلیهوآلهوسلم را بسازد و اینگونه بود که از سال 1355 و بعد از فراگیری هنر سوخت و با مطالعات زیادی که در زمینه معراج پیامبر صلیاللهعلیهوآلهوسلم داشت، شروع به کار کرد؛ کاری که خلق آن 30 سال به طول انجامید و اثری فاخر به جای گذاشت.
چهار قرآن که اول و آخرش تذهیبکاری شده، سه تابلوی حضرت سلیمان (ع)، دو تابلوی بهرام گور، تذهیبکاری فرمان مالک اشتر، طراحی و مینیاتور کشتی حضرت نوح علیهالسلام، شیخ صنعان و دختر ترسا با مینیاتور، چادرنشین، دهها تابلوی مینیاتور و گل و مرغ و… ماحصل سالها تلاش زینت السادات امامی است.
4. فریبا مقصودی: متولد 1340؛ خطاط قرآن کریم به خط نستعلیق (چهار مرتبه)، برگزارکننده دهها نمایشگاه فردی و جمعی در سطوح ملی و بین المللی.
مقصودی نخستین زن خوشنویس نستعلیق کل قرآن کریم در جهان اسلام با اسلوب رسمالخط عثمان طه است که در سال ۱۳۷۶ موفق به دریافت لوح تقدیر از رهبر معظم انقلاب به عنوان خادم قرآن شد. او چهار بار قرآن را کتابت کرده است؛ يک مرتبه به صورت تابلوهاي نمايشگاهي، يک بار به صورت کتابي که به موزه حضرت رضا علیهالسلام هديه شده است و دو بار ديگر هم به خط نستعليق.
خطاطي يادنامه علامه طباطبايي، يادنامه شهيد مرتضي مطهري، مناسک حج، تاريخ شعر و ادبيات کرمانشاهان در 5 جلد، ديوان سيد يعقوب ماهيدشتي، ديوان پرتو کرمانشاهي، شرح زيارت عاشورا در هزار صفحه، خطبههاي حضرت زهرا سلاماللهعلیها، شاهنامه فردوسي،کليات ديوان حافظ، مناجات حضرت علي علیهالسلام، بوستان سعدي و دوبيتيهاي باباطاهر عريان تنها بخشي از آثار اوست.
5. الهه هادیان: متولد 1352؛ استاد دانشگاه و عضو هیأت علمی دانشگاه علوم و قرآن و حدیث؛ صاحب مقالات متعدد در حوزه علوم قرآن و حدیث، عرفان، معارف و علوم دینی و دهها عنوان کتاب در حوزه تفسیر، فرق اسلامی، اعتقادات، تبلیغ و ترویج فرهنگ حجاب، نماز و…؛ افتخارآفرینی در جشنوارههای مختلف علمی-پژوهشی کشوری.
6. فاطمه شیرازی: رتبه اول مسابقات سراسری در رشته حفظ کل سازمان اوقاف و امور خیریه، مقام پنجم مسابقات بینالمللی اردن مقام اول جشنواره ملی جوان، بسیج و جشنواره هنری نمایشگاه بینالمللی قرآن کریم.
شیرازی، فرزند خانم صریحنژاد، استاد حفظ مؤسسه احسن الحدیث و داور بینالمللی مسابقات قرآن کریم است که از سه سالگی به همراه مادر، شروع به حفظ قرآن کریم کرده و هفت سالگی موفق به اتمام حفظ قرآن شد.
7. سوسن شجاعی: حافظ کل قرآن کریم و نهجالبلاغه؛ پژوهشگر؛ حائز رتبههای برتر در مسابقات سراسری حفظ، مفاهیم و تفسیر قرآن کریم، بانوی نمونه بسیجی کشور، دارنده مدال طلای مسابقات ملی نیوکونگفو؛ عضو مرکز نخبگان؛ فرزند پدر و مادر جانباز.
8. خدیجه سلگی: مدیر مؤسسه قرآنی جابربن عبدالله انصاری، ویژه نابینایان با بیش از60 قرآن آموز نابینا و سابقه 7 سال مدیریت و 22 سال آموزش قرآن کریم به نابینایان؛ کسب رتبه های برتر مسابقات سراسری قرآن کریم توسط قرآنآموزان مؤسسه.
9. مریم خطیب: مدرس دانشگاه و مؤسسات فعال قرآنی؛ خادم و مرتل حرم مطهر رضوی؛ مدرس دورههای تربیت داور و مربی قرآن؛ داور مسابقات قرآن کریم.
10. فاطمه رحمانی: کارشناس ارتباطات و تهیهکننده برنامههای متعدد قرآنی در رسانه ملی؛ فعالیت قرآنی در فضای مجازی.
11. ایمان صحاف: داور برجسته ملی و بینالمللی قرآن؛ حافظ 10 جزء از قرآن کریم؛ مادر فرزندان قرآنی؛ حائز رتبههای برتر مسابقات قرآن کریم؛ کارشناس قرآن در رسانه ملی و مدرس قرآن در موسسات و جلسات خانگی.
12. بتول اسحاقیان: مادر پنج فرزند حافظ قرآن کریم و مروج فرهنگ حفظ قرآن در خانواده.
13. فاطمه علیان: مادر دو شهید و بانوی واقف با نیت ترویج فرهنگ قرآنی.
علاوه بر این برگزیدگان، از هشت بانوی غیرایرانی نیز تجلیل به عمل آمد:
1. زیتونه سبحان: از کشور اندونزی، به عنوان دکترای اندیشه اسلامی و استاد تمام دانشگاه، سخنران در سطح ملی و بینالمللی با موضوع جنسیت و دین، فعال در حوزه مطالعات زنان، صاحب 34 عنوان مقاله و کتاب، سابقه حضور در سمینارهای علمی- پژوهشی کشورهای انگلستان، فیلیپین، چین، ترکیه، مصر، تایلند، آمریکا، مالزی.
2. سمیره ادمی لوتولی: از کشور بوسنی، به عنوان پزشک فوق تخصص زنان، دارنده سه عنوان کتاب در موضوع میانرشتهای سلامت زنان از منظر علم پزشکی و آیات و روایات، پزشک داوطلب درمان کودکان بیسرپرست و مؤسسات خیریه.
3. سوسن حسن عبدالله: از کشور یمن، به عنوان مدیر و مؤسس مدرسه قرآنی با داشتن فعالیتهای گسترده در زمینه تعلیم، ترویج و تبلیغ علوم و معارف قرآنی و سبک زندگی اسلامی، پژوهشگر، دارنده گواهینامه با رتبه عالی و با تایید اساتید برجسته قرآن کریم.
4. آلاء ریاض محمد: از کشور نروژ، به عنوان دکترای تعلیم و تربیت، مدرس حفظ قرآن کریم به کودکان، صاحب 13 عنوان کتاب در موضوعات سیاسی، دینی، تاریخی، فلسفی، زنان و ترجمههای متعدد.
5. ایمان علی حاجی: از کشور بحرین، به عنوان فارغالتحصیل رشته تفسیر و علوم قرآن، حافظ کل قرآن کریم، مدرس حفظ تخصصی و دورههای تربیت معلم و روش تدریس قرآن کریم، مؤسس و ناظر حلقات حفظ قرآن کریم در مراکز متعدد آموزشی، داوری در مسابقات حفظ زنان در بحرین و عربستان سعودی.
6. اسلام بلده: از کشور گینه، به عنوان مدیر گروه سازمانهای مردمنهاد اسلامی و قرآنی، ایجاد و تأسیس مکانهای عبادت برای مسلمانان، همکاری با مرکز جهانی اهل بیت علیهمالسلام، تبلیغ و ترویج قرآنی برای زنان و کودکان در آفریقا.
7. دیانا تحفه: از کشور لبنان، به عنوان مدرس قرآن کریم با گواهینامه درجه بینالمللی و سابقه تدریس، حافظ قرآن کریم، دارای تقدیرنامههای متعدد در زمینه روش تفسیر، صوت و نغمهشناسی، تبلیغ، دارنده عنوان برتر در مسابقات حفظ ملی.
8. کوثر هادیمحمد: از کشور عراق.