هدايتگري امام محمد باقر (عليه السلام) عنوان پایان نامه سطح 2 (کارشناسی) مريم درويشي طلبه مدرسه حضرت علمیه فاطمه (س) تهران است که با راهنمایی استاد سركار خانم پروانه تسبيحي (استاد علوم قرآنی و تفسیر) تهيه، تنظيم شده است و در پاييز 1390 دفاع شده است.
متن کامل این پایان نامه در کتابخانه مدرسه علمیه حضرت فاطمه (س) موجود است و علاقمندان می توانند جهت استفادهاز آن به این مرکز مراجعه نمایند.
چكيده
نياز انسان ها به قانون و رهبري الهي از جانب خداوند متعال با مبعوث كردن پيامبران كه داراي عصمت و علم الهي هستند به خوبي پاسخ داده شده است و حضرت محمد (صلي الله عليه و آله و سلم ) آخرين فرستاده خداوند مي باشند كه ايشان پرچم هدايت بندگان را بعد از خود به امامان (عليهم السلام) سپردند كه به عنوان رهبران الهي، راهنمايان امت و عهده دار مرجعيت ديني و نجات بخش مردم از خسران عمر هستند . نور هدايتگر امامت اين پدران دلسوز كه وظيفه ي تربيت امت را به دوش مي كشند همراهي مي كند.
بعد از امام سجاد (عليه السلام)، امام محمد باقر (عليه السلام) به امامت منصوب مي شوند و حال نوبت ايشان است كه براي هدايت انسان ها، كج راهه ها، دام ها و راهزنان را از ميان بردارند و اقدامات لازم را براي مبارزه با مفاسد اجتماعي انجام دهند. در زمان باقر العلوم (عليه السلام) خلفاي بني اميه و عمالشان سرچشمه ي انحرافات و انتشار آن در جامعه بودند و تاريخ گواه تبه كاري هايشان در امور اجتماعي، سياسي، اقتصادي و فرهنگي مي باشد. آنها براي بقاي حكومت و رسيدن به اميالشان زور، نيرنگ، تطميع و فرهنگ سازي را در كنار تظاهر به مسائل ديني ابزار خود قرار دادند. دستور منع و جعل احاديث كه موجب محو سخنان پيامبر (صلي الله عليه و آله و سلم) و اهل بيت (عليهم السلام)، پديداري بدعت ها، ايجاد اختلاف بين مسلمانان و انزواي عترت شد يكي از بزرگ ترين مفاسد فرهنگي بني اميه به شمار مي رود. با آنكه خلفاي اموي به ناحق بر تخت حكومت تكيه زده بودند و عليه امام (عليه السملا ) و شيعيان اقدامات مختلفي انجام مي دادند، امام برخاستند و با بهبود بخشيدن به موقعيت اجتماعي و علمي خود و اوضاع اجتماعي و اخلاقي جامعه را با دعوت به پياده كردن سنت نبوي و مكارم اخلاق اصلاح نمودند و در زمينه مسائل سيدر زمينه مسائل سياسي با انتشار مفاهيم صحيح سياسي، دعوت به امر به معروف و نهي از منكر، طاغوت زدايي، زنده كردن روح جهاد و حماسه، تاييد قيام هاي ضد حكومت امويان و حتي با وصيت خود گام هاي موثري برداشتند.
ايشان مردم را به مراعات قواعدي كه جامعه را از انحراف اقتصادي نجات مي دهد توجه مي دادند از جمله به هدف از كسب مال و وجوب مشروعيت آن، پرهيز از حرص و طمع و دست درازي به اموال ديگران و ايجاد توازن اقتصادي. امام محمد باقر (عليه السلام) همواره سعي كردند تا با داير نمودن مدارس علمي، تعليم شيوه صحيح اجتهاد و مبارزه با شيوه هاي نادرست آن، مبارزه با فرقه هاي ضاله، تربيت و آزاد كردن بردگان و مناظرات فراوان سطح علمي و فرهنگي جامعه را ارتقا بخشند.