عنوان : تقیه و لزوم بکارگیری آن در تعامل مسلمین
استاد راهنما: سرکارخانم موسوی
تهیه و تنظیم : فرزانه بابایی
تقیه و لزوم بکارگیری آن در تعامل مسلمین، یکی از مباحثی بوده که در بین مفسران، متکلمان و فقیهان مسلمان همواره مورد بحث قرار گرفته است و دیدگاههای متفاوتی نسبت به آن مطرح شده است.
صاحب نظران مسلمان در مورد اصل تقیه و تعریف آن با یکدیگر متفق بوده ولی در تطبیق مفهوم تقیه بر مصادیق موجود، اختلاف نظرهایی بین علمای شیعه و اهل سنت دیده شده است.
علمای شیعه تقیه را دستهبندی نموده و در موارد خاصی مثل قتل افراد حرام دانستهاند، اما علمای اهل سنت در این موارد نیز قائل به جواز گردیدهاند. از آنجا که این اختلاف دیدگاهها در تعامل اجتماعی مسلمانان ظاهر میشوند، میتوانند باعث اختلاف و تفرقه بین مسلمانان شده موجب سوء استفاده دشمنان اسلام گردند. امام خمینی ـ رحمة الله علیه ـ از بزرگترین نظریهپردازان فقه اسلامی، مفهومی به نام «تقیه مداراتی» را که قبلاً توسط علمای قبل از ایشان به صورت مختصر عنوان شده بود، مطرح نموده، به تفصیل پیرامون آن سخن گفتند و تقیه مداراتی را برای حفظ اتحاد مسلمانان بسیار ضروری دانستهاند.
از آنجا که عدهای از نویسندگان غربی و اهل تسنن مغرضانه از عنوان تقیه استفاده کردهاند و آن را سند نفاق شیعیان دانستهاند، بررسی دقیق منابع اسلامی نشان داده است فریقین، در اصل موضوع «تقیه» با هم متحد بوده و تقیه مداراتی میتواند به عنوان راه حلی برای اتحاد مسلمانان به کار برده شود.
این تحقیق ازنوع تحقیقات توصیفی بوده و روش جمع آوری اطلاعات درآن روش کتابخانه ای ومنابع بکار رفته در آن منابع وحیانی و اسنادو مدارک فقهی بوده است.